احتمال قطعی اینترنت در زمان کنکور
به گزارش پایگاه خبری وبسایت رند، کنکور امسال قرار است با مشکلاتی از جمله قطعی اینترنت مواجه شود و در همین راستا زارع پور اعلام کرده است که او تصمیم گیرنده نیست و شورای امنیت کشور باید به فکر سازمان سنجش برای قطعی اینترنت در حین کنکور باشد. موضوع قطعی اینترنت در تاریخ 29 و 30 دی ماه و همزمان با برگزاری کنکور سراسری از سمت معاون سازمان سنجش آموزش کشور مطرح شد و وزیر ارتباطات واکنش بسیاری در جلسه هیئت دولت نسبت به آن نشان داد.
در ادامه زارع پور در رابطه با چنین درخواستی گفت:«سازمان سنجش درخواست داده از آنجایی که ابزار و ادواتی پیدا شده که با اتصال به اینترنت میتوان از آنها در جلسات کنکور استفاده و تقلب کرد، برای حفظ حقوق شرکتکنندگان در کنکور اینترنت در زمان برگزاری کنکور قطع شود».
باتوجه به گفتههای وزیر ارتباطات این تصمیم در مرحله بررسی است و در آخر شورای امنیت کشور درباره آن تصمیمگیری میکند. همچنین زارع پور به موضوع خبرسازی شده روزهای اخیر که درباره اینترنت طبقاتی بوده واکنش نشان داد و گفت:«چیزی به اسم اینترنت طبقاتی نداریم. برای ما همه مردم خاص هستند».
ماجرای برنامه نویسها و دور زدن تحریم چه بود؟
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در نشست خبری خود درباره وضعیت اینترنت با زارع پور نشستی داشته است. او در این نشست به موضوع ابزارهایی برای دور زدن تحریم سایتها و سرویسها برای برنامه نویسان و کاربران حرفهای اشاره کرد و گفت:«برای حل مشکل این دسته از کاربران هم در وزارت ارتباطات و هم در بخش خصوصی سرویسهایی ارائه شده است و هماکنون دسترسی به بسیاری از سایتهای تحریمی بدون نیاز به فیلترشکن امکانپذیر است، با وجود این در همین ماه (دی ماه 1401) سرویسی با کیفیت مناسبتر برای این دسته کاربران معرفی خواهد شد». البته که وزیر ارتباطات اعلام کرده است که دسترسی به برخی از سایتهای تحریمی برای کاربران و برنامه نویسان بدون استفاده از فیلترشکن فراهم شده اما این دسته از کاربران مشکلات دیگری دارند. پیش از این اتفاقات برنامه نویسان برای دور زدن تحریم سرویسها و سایتهای بین المللی از VPN استفاده میکردند و در ماههای گذشته با قطع فیلترشکنها به بن بست رسیدهاند.
زارع پور در رابطه با پینگ بازیهای محبوب که پیش از این قول داده بود و هفته گذشته نیز اخباری درباره اجرایی شدن آن منتشر شد اعلام کرد:«این کار از طریق CDN کردن محتوای بازیها در داخل کشور صورت میگیرد و سرعت دریافت محتوای بازیها تا یکچهارم کاهش خواهد یافت». وزیر ارتباطات هم اعلام کرده است که به زودی جزئیات سازوکار پینگ ارائه میشود، البته این قول 30 آذرماه داده شده بود و در هفته گذشته وزارت ارتباطات اقدام به انجام آن کرد و مشخص شد که مراسم به هفته بعد موکول شده است. البته هنوز هم زمان دقیق برگزاری آن معلوم نیست.
علت پایین آمدن سرعت فیلترشکنها هستند
زارع پور همچنان بر این موضوع مصمم است که ما هیچگونه مشکلی با اینترنت در کشور نداریم و مقصر اصلی سرعت پایین اینترنت استفاده از فیلترشکنها میباشد. از آذر ماه سال جاری مدارس و دانشگاهها به دلایل مختلف غیرحضوری برگزار شدند و کلاسها به صورت آنلاین پیش رفته است. این در حالی بوده که در سه ماه و نیم گذشته دسترسی به اینترنت طاقت فرسا بوده و معلمها، خانوادهها، دانشجویان و دانش آموزان از این وضعیت برگزاری کلاسها به صورت آنلاین با این سرعت اینترنت ناراضی بودند.
وزیر ارتباطات معتقد است که هیچگونه اختلالی در سامانههای داخلی آموزشی وجود ندارد و گفت: «گزارشی از کندی یا اختلال در سامانههای بومی و دانشگاهی در کشور وجود ندارد. ضمن این که با اقدامات زیرساختی ویژهای که در چند ماه اخیر صورت گرفته است، زیرساختهای کشور ارتقا پیدا کردهاند و آمادگی مدیریت ترافیکهای داخلی چندبرابری را دارد». زارع پور هم درباره کاهش رتبه سرعت اینترنت کشور با توجه به آمارهای اخیر اسپیدتست توضیح داد:«دلیل کاهش دو پلهای اخیر ناشی از رشد بسیار بالای 24 پلهای در سه ماه گذشته به دلیل کاهش مصرف پهنای باند بینالملل در زمان اغتشاشات بوده و طبیعتاً با افزایش مصرف ترافیک بینالملل پس از پایان ناآرامیها ممکن است این رتبه نیز دچار کاهش شود».
به هرحال کارشناسان معتقد هستند که سایت اسپیدتست ابزار خوبی برای بررسی سرعت اینترنت نخواهد بود و این ابزار تنها ترافیک اینترنت داخلی را محاسبه میکند. اما همچنان وزیر ارتباطات معتقد است که با استفاده از این سایت میتوان سرعت اینترنت داخلی را حساب کرد. او میگوید:«در خصوص سایت اسپیدتست برخلاف گفتهها این سایت فقط ترافیک داخل کشور را رصد نمیکند و تنها 10 سرور از صدها سرور تست موجود در این سایت داخلی است و کاربران میتوانند به راحتی از طریق همین سایت سرور مقصد را تغییر دهند و یکی از صدها سرور خارجی را انتخاب کنند». البته موضوع مهم مساله کاهش سرعت اینترنت در کشور است که ارتباطی به داخلی یا خارجی بودن ترافیک ندارد. به هرحال این سایت افت سرعت و نزول رتبه ایران را از جهت سرعت اینترنت نشان میدهد.
ارتباط کاهش تحریمها با شبکه ملی اطلاعات
قبل از به وجود آمدن چنین مسائلی شاپرک درخواستی از سامانههای پرداخت برای آوردن CDN خود به داخل کشور داشت و این موضوع باعث حدسهایی درباره احتمال قطعی اینترنت بین المللی شده بود. وزیر ارتباطات هم گفته است که این موضوع فقط حدس و گمان است و اعلام کرد:«دلیل نامه شاپرک به خاطر تحریمها است. در ماههای اخیر شاهد تحریم دامنههای داتکام «ابرآروان» و حتی برخی خبرگزاریها بودیم که باعث ایجاد اختلال در سرویسهای استفاده کننده از ابرآروان شده بود». زارع پور این کار شاپرک را با هدف جلوگیری از ایجاد مشکل مشابه درعملکرد سامانههای پرداخت دانسته است و به عواقب تحریمهایی مشابه آن که برای شرکت ابرآروان رخ داده بود اشاره کرد و گفت:«پروژه DNS ملی که جزئی از شبکه ملی اطلاعات است و تا آخر سال به صورت کامل مورد استفاده خواهد بود و تأثیر این گونه تحریمها در خدمات داخل کشور را به حداقل خواهد رساند».