برنامهایی بلند پروازانه برای توسعه فیبرنوری ایران
به گزارش پایگاه خبری وبسایت رند، دولت سیزدهم در ایران برنامه بلند پروازانهای را برای توسعه فیبر نوری در بستر زیرساخت دیجیتال کشور آغاز کرده است.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی، در ماههای پایانی سال 1401 از برنامه این وزارتخانه برای فراهم ساختن زمینه دسترسی 80 درصد شهروندان ایران یعنی حدود 20 میلیون خانوار به زیرساخت فیبر نوری خبر داد و اعلام کرد پایان دولت سیزدهم به معنای پایان مهلت برای دستیابی به این هدف میباشد.
اوایل تیرماه عیسی زارعپور وزیر ارتباطات گفته بود: حدود 15 سال است که سرمایهگذاری در حوزه اینترنت ثابت صورت نگرفته و از این جهت عقب ماندهایم. بر اساس آمار سایتهای سنجش سرعت نیز، در ده سال گذشته همواره در بین 190 کشور جزو کشورهای 140 تا 150 بودیم.
ما در وزارت ارتباطات در تلاش هستیم تا با پروژه فیبرنوری منازل و کسب و کارها سرعتها را بهبود بخشیم و این عقب ماندگی را جبران کنیم. عیسی زارعپور از روزهای ابتدایی وزارتش بارها وعده تحقق ارتباطات با کیفیت و پرسرعت را در گروی توسعه فیبر نوری اعلام کرده است.
وی در این باره در آخرین اظهار نظرش گفته است: در نظر داریم تا انتهای سال جاری 8 تا 10 میلیون از 20 میلیون پورت فیبر نوری که وعده دادیم را تامین کنیم.
همچنین وزیر ارتباطات افزود: زیرساخت توسعه کشور در چند دهه آینده، پروژه فیبرنوری خواهد بود. با ثمردهی این پروژه ما با افزایش کیفیت و سرعت ارتباطات همراه و ثابت مواجه خواهیم شد.
در ادامه زارعپور درباره استفاده از تجهیزات بومی در طرح ملی ایجاد پوشش فیبرنوری نیز این گونه توضیح داده است: هر سال اولویتهایی که در بحث بومی سازی تجهیزات وجود دارد را در قالب یک لیست ارائه میکنیم که اولین لیست را در سال 1400 اعلام کردیم که 80 درصد از آن بومی شدهاست.
در اواخر سال گذشته لیست جدیدی اعلام کردیم که تعداد قابل توجهی از آن نیز بومی شده است. اکنون در لایههای مختلف شبکه تجهیزات بومی داریم. بخشی از تجهیزات غیرفعال مودم تا فیبرنوری و جعبه تجهیزات به شکل بومی تولید میشود و تجهیزات فعال اکنون در لیست بومیسازی قرار گرفته است.
در لایه تجمیع که داخل شهر و استان است تجهیزات تولید داخل داریم که حتی صادر نیز میشود. سرمایهگذاری کلان در پروژه همچنین به منظور عملیاتی کردن این هدف در دولت، آئیننامه بند «س» تبصره 7 قانون بودجه تصویب شد.
با این مصوبه «حساب توسعه شبکه فیبر نوری» با سرمایه اولیه هزار میلیارد تومان ایجاد میشود که نقطه عطفی در تامین مالی طرح ملی فیبرنوری کسب و کارها و منازل است.
از طرفی طبق این مصوبه، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف است گزارش عملکرد اجرایی این بند مشتمل بر میزان منابع و مصارف و تعداد اماکن تحت پوشش و متصل از طریق فیبر نوری را هر سه ماه یک بار به کمیسیونهای برنامه و بودجه و محاسبات و صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
مشاور وزیر و مجری طرح توسعه فیبر نوری منازل و کسبوکارها عباسی شاهکوه، در گفتگو با خبرنگاران در رابطه با آخرین وضعیت پوشش فیبر نوری در کشور گفت: در حال حاضر آماری که در شبکه FTTX (شبکه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری) دیده میشود از تعداد 20 میلیون خانوار، حدود 3 میلیون و دویست خانوار تحت پوشش فیبر نوری قرار گرفتهاند که این موضع به این معنا است که حدود 17 درصد خانوارها تحت پوشش فیبر نوری قرار دارند.
همچنین وی با بیان اینکه این مقدار دقیق نیست گفت: در برخی از مناطق پوشش فیبر نوری انجام شده اما هنوز وارد سایت نشده و به همین دلیل نمیتوانیم آمار دقیقی داشته باشیم و بخشی از اطلاعاتی که وارد شده نیز هنوز تابید سازمان تنظیم مقررات را ندارد.
عباس شاهکوه افزود: به منظور اطلاعرسانی زمان دقیق انجام پوشش فیبر نوری 80 درصد شهرستانها تعیین تکلیف شدند که کدام اپراتور و با چه زمانبندی قرار است پوشش فیبر نوری را انجام دهد.
مسئول پروژه فیبر نوری در ادامه گفت: در گذشته اپراتور و زمان اجرای پوشش فیبر نوری تنها تعدادی از شهرها مشخص شده بود اما اکنون 80 درصد کل شهرستانهای کشور یعنی 380 شهرستان از 430 شهرستان تعیین تکلیف شدهاند که اپراتور آن شهرستان کدام است و با چه زمانبندی تا پایان سال 1403 قرار است فیبر نوری را انجام دهند.
وی در ادامهی صحبتهایش افزود: به این ترتیب با تعیین تکلیف شدن 20 درصد شهرستان باقی مانده، برنامه زمانبندی و نوع اپراتور در سایت بارگذاری میشود تا نظارت مردمی در پوشش فیبر نوری بیشتر شود و امکان پیگیری راحتتر نیز وجود داشته باشد.
مسئول پروژه فیبرنوری در ادامه به تعداد اپراتورهایی که قرار است پوشش فیبر نوری را انجام دهند اشاره کرد و گفت: اکنون 9 اپراتور متعهد شدند که پوشش فیبر نوری را انجام دهند تعهدهای آنها نیز برای شهرستانها مشخص است تا هر چه زودتر به هدف و اجرای کامل پوشش فیبر نوری دسترسی پیدا کنیم.
در رابطه با وضعیت و تجربه کشورهای دیگر برای دستیابی به فناوری فیبر نوری عباسی شاهکوه گفت: پوشش فیبر نوری یک برنامهای است که نیاز به زمان دارد و خیلی از کشورها از حدود 8 سال پیش یعنی تقریباً در سال 2012 یا 2013 پوشش فیبر نوری را آغاز کرده اند.
برخی کشورها مانند اسپانیا تقریباً پوشش فیبر نوری را نهایی کردند و اگر ان شاءالله برنامه پوشش فیبر نوری در کشورمان خوب پیش رود یکی از سریعترین پروژهها خواهد بود.
بر اساس گزارش پایگاه خبری رند، در رابطه با سرعت پیشرفت این پروژه تعدادی از کارشناسان بر این باورند که اجرای این طرح کلان پرهزینه و دشوار به فرصتی 10 ساله نیاز دارد اما سید ابراهیم رئیسی در اواخر سال 1401 بر این موضوع تاکید کرد که این طرح باید تا پایان همین دوره دولت یعنی تابستان 1404 به پایان برسد.
در صورت تحقق این امر و جبران رکود سرمایهگذاری دهه گذشته فیبر نوری از موفقترین و سریعترین پروژههای ایران خواهد بود.