رجیستری موبایل چیست
به گزارش پایگاه خبری وبسایت رند، طی چند ماه گذشته خبرهای زیادی در خصوص رجیستری موبایل به گوشمان میرسید. از آنجایی که درخوشبینانهترین حالت تنها 5 تا 20 درصد گوشیهای وارداتی از مبادی رسمی وارد کشور میشدند و مابقی قاچاق بودند، سرانجام دولت جهت حل این مشکل تصمیم به اجرای طرح مذکور گرفت.
گفتنی است دولت یازدهم نیز چندین بار تصمیم به اجرای طرح رجیستری گرفته بود، اما به دلایل متعدد بارها به تعویق افتاد و اجرای آن سالیان زیادی به طول کشید، تا سرانجام از مهرماه امسال اجرای آن به طور جدی کلید خورد.
رجیستری چیست؟
در واقع رجیستری موبایل ثبت مشخصات تلفن همراه است که هدف اصلی آن مبارزه با قاچاق میباشد. با اجرای این طرح اپراتورها و سرویسهای مخابراتی فقط به موبایلهایی که از مبادی قانونی وارد کشور شوند سرویس و خدمات میدهند. یعنی کد موبایلها (IMEI) از این به بعد در سامانهای واقع در گمرک به نام "همتا" ثبت میشوند و اگر موبایلی بدون ثبت شدن وارد کشور شود، فقط روشن میشود و نمیتوان از آن جهت خدمات موبایلی و اینترنتی استفاده کرد.
این مسئله باعث میشود که اولا جنس اصل و به اصطلاح عامیانه "اورجینال" وارد کشور شود و هم اینکه موبایلی بدون گارانتی و خدمات پس از فروش در کشور وجود نداشته باشد که در نتیجه باعث بهبود فعالیت این شرکتها میشود.
روش استعلام اصالت گوشی
تمامی خریداران در هنگام خرید باید از اصالت گوشی تلفن همراه و تجهیزات دارای سیم کارت مطمئن شوند، که جهت استعلام آن باید مراحل زیر را انجام دهند:
1- شناسه 15 رقمی (IMEI) را که بر روی جعبه دستگاه قابل مشاهده است به شماره 7777 پیامک کنند، یا با استفاده از کد دستوری #7777* و انتخاب گزینه استعلام اصالت، از اصالت گوشی مطمئن شوند.
توجه داشته باشید تمامی پیامکهای مربوط به استعلام گوشی با سرشماره HAMTA ارسال میشود و اگر پیامکی با سرشماره دیگری در پاسخ ارسال شود، جعلی بوده و به هیچ وجه قابل استناد نیست.
2- پس از خرید تلفن همراه و تجهیزات دارای سیم کارت، میتوانند با شمارهگیری کد دستوری #6#* ، شناسه بینالمللی 15 رقمی (IMEI) گوشی که باید با شناسه ثبت شده بر روی جعبه دستگاه یکسان باشد را دریافت کنند.
مشتریان حتماً پس از خرید دستگاه، باید فاکتور رسمی با مهر فروشگاه که شماره شناسه 15 رقمی (IMEI) دستگاه بر روی آن درج شده را از فروشنده دریافت کنند تا درصورت بروز هرگونه مشکل در مورد غیرقانونی بودن گوشی یا تجهیزات، فروشنده را از آن مطلع کنند.
آمار منتشر شده در سامانه جامع گمرک حاکی از افزایش 2 برابری واردات انواع گوشی و تلفن همراه تنها در مدت 2 ماه گذشته میباشد. از آغاز سال جاری تا کنون حدود یک میلیون و 742 هزار دستگاه موبایل با ارزش کلی 235 میلیون و 400 هزار دلار از طریق گمرک وارد کشور شده است که از این رقم نزدیک به یک چهارم آن فقط در ماه گذشته بوده است.
امیر اسحاقی دبیر انجمن واردکنندگان موبایل، دلیل این افزایش واردات را بیربط با اجرای طرح رجیستری موبایل نمیداند. از نظر اسحاقی تاخیر در اجرای طرح رجیستری ضرری هنگفت را برای واردکنندگان تلفن همراه به دنبال خواهد داشت و هر روز تاخیر معادل ورود 30 هزار موبایل قاچاق به کشور میباشد. اگر دولت هرچه زودتر مدلهای دیگر موبایل که مشمول طرح رجیستری میشوند را معرفی نکند، این افزایش واردات حالتی معکوس گرفته و کاهش چشمگیری خواهد داشت.
واردکنندگان اصلی گوشی با توجه به ویژگیهایی چون گارانتی، کارت طلایی و مواردی از این قبیل نهایتا 8% میتوانند به قیمت اصلی کالا اضافه کنند، اما با توجه به نرخهای جدید گمرک برای واردات باز هم 15% زیان میبینند.
با توجه به گفتههای رئیس اتحادیه واردکنندگان موبایل، 15% از کل موبایلهای موجود در بازار ایران مربوط به شرکت اپل است، 5 تا 10 درصد نیز سهم سیستم عاملهای فرعی همچون جاوا، سیمبین، بلک بری و غیره میباشد. علاوه بر آن نزدیک به 80% از بازار موبایل کشور متعلق به مدلهای اندرویدی است که بیش از نیمی از آن مربوط به سامسونگ و 20% آن به برند هوآوی اختصاص دارد.