عدم اصلاح در شیوه ثبت گوشیهای مسافری
به گزارش پایگاه خبری وبسایت رند، با توجه به گفتههای برخی فعالان بازار موبایل بر خلاف آنچه در خصوص تغییر در روش ثبت گوشیهای مسافری و تفکیک آن از گوشیهای غیر مسافری گفته شده بود، همچنان تغییری اعمال نشده است و متاسفانه اصلاحی در شیوه ثبت گوشیهای غیرمسافری به نام مسافری صورت نگرفته است.
از همان روزهای اول که زمزمه آغاز طرح رجیستری به گوش میرسید هدف اصلی آن را جلوگیری از قاچاق موبایل به کشور عنوان کردند، اما با وجود پیاده سازی این طرح و گذشت حدود یک سال از آن همچنان شاهد ضعف در برخی از بخشهای رجیستری موبایل هستیم. در واقع مشکل اصلی مربوط به بخش گوشیهای مسافری و تفکیک آن از غیر مسافری است که همچنان نیز ادامه دارد.
ابتدا در حالی که قرار بود سامانه اظهارنامه گمرکی گوشی مسافری تنها برای مسافران باشد و هر مسافر بتواند در سال یک دستگاه با معافیت 80 دلاری وارد کند اما محمولههای بزرگ از این راه وارد و به نام گوشی با گارانتی اینترنشنال عرضه شدند.
طبق بررسیهای انجام شده فعالان بازار تلفن همراه گفتند که علیرغم الزامی شدن ثبت یک گوشی روی هر پاسپورت، اما از آنجایی که مرجع صدور پاسپورت در کشور ناجا است و بدون اتصال سامانه گمرکی گوشی مسافری به سامانه ناجا، راهی برای تشخیص اصالت شماره پاسپورت اعلامی یا در سفر بودن یا نبودن صاحب پاسپورت وجود ندارد، بسیاری از وارد کنندگان موبایل از این موضوع سواستفاده کرده و به جای وارد کردن شماره پاسپورت یک کد جعلی وارد میکنند.
سرانجام برای حل این مشکل حسین فلاح جوشقانی رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام کرد از تاریخ 8 آبان 97 با اتصال سامانه همتا به سه نهاد گمرک، وزارت صمت و ارتباطات مشکل احراز کد پاسپورت وارد کنندگان موبایل حل خواهد شد.
اما با گذشت حداقل دو هفته ازآن تاریخ همچنان تغییری در رجیستری موبایل مسافری ایجاد نشده و فعالان بازار تلفن همراه و واردکنندگان خرد گوشی تاکید میکنند شیوه ثبت گوشی تلفن همراه همچنان مانند سابق است و اصلاحی در شیوه ثبت گوشیهای غیرمسافری به نام مسافری صورت نگرفته است.
روشهای ثبت و رجیستری گوشی مسافری چیست؟
همان طور که میدانید اگر در سفری که به خارج از کشور داشتهاید گوشی را برای استفاده در داخل کشور با خود بیاورید، باید ضمن ثبت و رجیستری آن حق گمرک گوشی را نیز بپردازید. در غیر این صورت گوشی با سیم کارتهای داخل کشور قابل استفاده نخواهد بود.
توجه داشته باشید که برای انجام این کار و پرداخت حق گمرک گوشی به شما 30 روز زمان داده میشود.
در کل شما به دو روش میتوانید گوشی مسافری خود را رجیستر کنید.
- رجیستر کردن گوشی مسافرتی در دفاتر گمرکی: پس از ورود به کشور میتوانید با مراجعه به دفاتر گمرکی کشور که اصولا در فرودگاه و پایانههای مرزی وجود دارند، گوشی خود را ثبت کنید. پس از مراجعه به دفاتر گمرکی از شما خواسته میشود تا مشخصات تلفن همراه خود را ارائه کرده و هزینه گمرکی آن را پرداخت نمایید. سپس یک مجوز در اختیارتان قرار داده میشود، که شما باید مجوز ارائه شده را تا پایان مراحل ثبت و رجیستر کردن گوشی در سامانه همتا به همراه داشته باشید. چند روز بعد از اینکه عوارض گمرکی گوشی را ارائه کردید، میتوانید ضمن مراجعه به سامانه همتا فعالسازی گوشی را انجام دهید.
- رجیستر کردن گوشی مسافری از طریق وب سایت گمرک: میتوانید با مراجعه به وب سایت گمرک و وارد کردن کد IMEI موبایل، سپس مشخصات و مدل گوشی خود آن را ثبت کنید. البته همان طور که میدانید باید هزینهای را جهت رجیستری گوشیتان که با توجه به مدل آن تعیین می شود را نیز بپردازید. بنابراین شما موظف هستید که مدل گوشی خود را به طور صحیح انتخاب کنید، در غیر این صورت سایت سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران مسئولیتی در قبال مشکلات احتمالی بر عهده نخواهد داشت.