فیبرنوری برنامه ای برای اینترنت پرسرعت تمام کشورهای دنیا
به گزارش پایگاه خبری وبسایت رند، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که رشد دسترسی و توسعه این فناوری سبب تسهیل پیشرفت در حوزههای ارتباطات، محاسبات ابری، اینترنت اشیا، راهاندازی سرویسهای پرسرعت و بسیاری از صنایع فناورانه دیگر میشود و از همین جهت میتواند در توسعه و پیشرفت جوامع مدرن نقشی کلیدی و بسیار مهمی داشته باشد.
همین موضوع موجب توجه بسیاری از دولتهای جهان به این حوزه فناورانه و تدوین برنامههای ملی متعدد در راستای توسعه آن در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته شده است.
وزارت بازرگانی ایالاتمتحده در نظر دارد که در قالب این برنامه مبلغ 89 میلیون دلار برای تامین مالی شبکههای فیبر نوری تنها در ایالت آلاسکا اختصاص دهد.
تمرکز دولت فدرال آلمان بر تحقق پوشش 92 درصدی عرضه و توسعهی گسترده و سراسری شبکه فیبر نوری و اینترنت 5G را در اولویت کار خود قرار داده است.
یکی از اولویتهای کلیدی کشور آلمان، توسعه زیرساخت دیجیتال از سال 2021 بود، در راستای همین موضوع تعیین و مقرر شد که این هدف در قالب توسعه شبکه فیبر نوری و اتصال G5 تا سال 2025 محقق شود. بسیاری از نهادهای دولتی این کشور از جمله وزارت امور دیجیتال و حمل و نقل، آژانس فدرال برق، وزارت اقتصاد و اقدامات اقلیمی، گاز، مخابرات، راه آهن و پست و دفتر فدرال گیگابیت آلمان (Gigabitbüro des Bundes) ماموریت یافتند که در اجرای برنامه کلان مذکور، مشارکت داشته باشند.
طبق برنامهریزیهای صورت گرفته دولت آلمان در نظر دارد که تعداد مشترکین شبکه فیبر نوری این کشور را از رقم 2 میلیون در سال 2020 تا سال 2026 به 25 میلیون مشترک افزایش دهد. در صورت تحقق این هدف تا مقطع زمانی یاد شده، دولت این کشور موفق به تحقق پوشش 92 درصدی فیبرنوری برای شهروندان خود خواهد شد.
بریتانیا و برنامه توسعه فیبر نوری
دولت بریتانیا نیز که عنوان یکی از دولتهای بزرگ اروپایی خارج از حوزه اتحادیه اروپا را به خود اختصاص داده است، برنامه کلانی برای افزایش پوشش فیبر نوری در نظر دارد. دولت این کشور در نظر دارد که تا سال 2025، پوشش فیبر نوری بریتانیا را به حدود 80 درصد برساند.
مدیر حوزه شبکه و ارتباطات نهاد تنظیمگر رسانه بریتانیا و لیندسی فوسل اخیرا در ماههای گذشته طی اظهار نظری در راستای توسعه زیرساخت پهنباند این کشور اعلام کرد که دولت، برنامه یک ماهه اتصال نیمی از منازل این کشور به اینترنت پهنباند تمام فیبر را شروع کرده است.
گزارشهایی که در سال 2018 انتشار یافتند نشان دهندهی این موضع هستند که تنها 6 درصد از خانههای بریتانیا به فیبر نوری متصل بودند. این در حالی است که رقم یاد شده در ماه مارس گذشته، از 50 درصد نیز عبور کرده است و افزایش قابل توجهای داشته است. همچنین سیاستگذاران این کشور در نظر دارند که در طول 2 سال آینده پوشش 80 درصدی این کلان پروژه را با استفاده از ظرفیت بالای شرکتهای مخابراتی ارائهدهنده خدمات اینترنت، محقق سازند. بر اساس آمار یک پایگاه داده پیشبینی میشود تا سال 2026 به ترتیب روسیه به 33 میلیون، فرانسه به 28 میلیون، آلمان به 25 میلیون، ایتالیا به 12 میلیون، ترکیه به 7 میلیون، لهستان به7 میلیون، هلند و سوئد به 4 میلیون مشترک فیبر نوری دسترسی پیدا کنند.
برنامه 42 میلیون دلاری آمریکا برای توسعه زیرساخت فیبرنوری
آمریکا در بین کشورهای همرده خود عملکرد خوب و قابل توجهای در خصوص توسعهی خطوط فیبر نوری نداشته است. بر اساس آمار OECD در آمریکا سرویسهای فیبر نوری تنها حدود 19 درصد از کل اشتراکهای اینترنت ثابت را تشکیل میدهند در حالی که این عدد به طور متوسط بین اعضای OECD در حدود 35 درصد میباشد. همچنین آمار تعداد مشترکین فیبر نوری به ازای هر 100 نفر از جمعیت، در آمریکا در ژوئن 2022 حدود 7 بوده است.
تا سال 2022 پوشش فیبر نوری برای خانوارهای آمریکایی به 43 درصد رسیده است. طبق برنامهریزی صورت گرفته از سوی مقامات ایالات متحده دولت این کشور در سال 2023 بودجهای حدوداً 42 میلیارد دلاری را در قالب یارانه لایحه زیرساخت پهن باند ایالات در نظر گرفته است. بر اساس بررسیهای انجام شده، این بودجه حدود 14 میلیون خانوار را در بر میگیرد. طبق گزارشهای آماری در سال 2022 حدود 19 میلیون شهروند این کشور، قابلیت دسترسی به اینترنت با کیفیت و پر سرعت را نداشتهاند و از دسترسی به اینترنت پرسرعت محروم بودهاند.
مصر
بسیاری از کشورهای حوزه جنوب آفریقا و غرب آسیا نیز در حال اجرای برنامههای مشابهی هستند. به عنوان مثال میتوان به دولت کشور مصر اشاره کرد زیرا دولت این کشور با اجرای طرحی ملی موسم به «Descent Life» در پی افزایش اتصال مناطق دورافتاده با استفاده از زیرساخت فیبر نوری و استقرار دکلهای مخابراتی است. همچنین دولت این کشور اعلام کرده است طرح یاد شده با بودجهای معادل 342 میلین دلار و در راستای بهبود استاندارد زندگی شهروندان این کشور آغاز شده و در پی اتصال بیش از 3.5 میلیون منزل مسکونی به شبکه فیبر نوری است.
آفریقا
بزرگترین اپراتور تلفن همراه آفریقا شرکت مخابراتی «MTN»، به منظور توسعه شبکه فیبر نوری طرحی به ارزش 320 میلیون دلار را در ده کشور این قاره در نظر گرفته است. بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته شده این پروژه که در ماههای پایانی سال میلادی جاری آغاز میشود که حدود 20 هزار کیلومتر فیبر نوری به شبکه زیرساخت پهن باند این قاره اضافه خواهد شد.
5 کشور؛ پیشتاز در آسیا
طبق دادههایی که از سوی شورای فیبر اروپا «FTTH Council Europe» در سپتامبر 2021 انتشار یافته، نشان دهندهی این است که 20 کشور در زمینه توسعه زیرساخت فیبر نوری به ضریب نفوذ بالاتر از 50 درصد دست رسیدهاند. نکتهای که موجب جلب توجه شما میشود این است که این 5 کشور پیشتاز در میان دولتهای مذکور، همگی آسیایی هستند.
دادههای آماری یاد شده حاکی از آن است که به ترتیب کشورهای امارات متحده عربی با 97 درصد، سنگاپور با 95.8 درصد، چین با 94.9 درصد، کره جنوبی با 91.1 درصد و هنگ کنگ 86.2 درصد، در رتبههای اول تا پنجم توسعه پهنباند مبتنی بر فیبر نوری جهان قرار دارند.
چین
یکی از بالاترین نرخهای نفوذ فیبر نوری در بین کشورهای جهان به چین اختصاص دارد. این کشور که در سال 2013 تنها 17 درصد از جمعیت خود را تحت پوشش شبکه فیبر نوری داشت تا سال 2022 به پوشش 89 درصدی دست پیدا کرد که نشان دهندهی یک رشد خیرهکننده است.
دولت چین برای دورهی 2016 تا 2018 یک برنامهی سهساله توسعه زیرساخت ارتباطاتی در نظر گرفت که بر اساس آن مبلغ 1.2 تریلیون ین (معادل 170 میلیارد دلار) برای احداث شبکههای پرسرعت همراه و تقویت شبکهی فیبر نوری اختصاص یافته بود. دولت چین این برنامه را در قالب 92 پروژه زیرساختی اجرا کرد.
در ژوئن 2019 یکی از 3 اپراتور اصلی اینترنت در این کشور یعنی China Mobile از پروژهای رونمایی کرد که هدف آن پروژه ایجاد 300 شهر «گیگابیتی» بود که در آنها 200 میلیون مشترک اینترنت ثابت فیبر نوری به اینترنت با سرعتهای گیگابیتی دسترسی داشته باشند.
در می 2022 معاون وزیر صنعت و فناوری اطلاعات چین اظهار داشت که کشور چین بزرگترین شبکه اینترنت پرسرعت همراه و ثابت را در جهان ساخته است. همچنین وی اعلام کرد که دسترسی به سرعتهای گیگابیتی هماکنون محقق شده است و نسبت کاربران فیبر نوری به جمعیت چین از 10 درصد در سال 2012 به 94.3 درصد در سال 2022 رسیده است و افزایش چشمگیری داشته است. همچنین او تاکید کرد که دولت با سرمایهگذاری خود دسترسی تمام روستاها به اینترنت پرسرعت ثابت یا همراه را فراهم کرده است.
کره جنوبی
طبق آمارهای سازمان همکاریها و توسعه اقتصادی (OECD) کره جنوبی که دارای یکی از بالاترین نرخهای استفاده از شبکهی فیبر نوری میباشد. بر اساس این آمار در ژوئن 2022 حدود 87 درصد از مشترکان اینترنت ثابت در کره به شبکه فیبر نوری اتصال داشتند که بالاترین نرخ در بین کشورهای عضو این سازمان است. همچنین در کره جنوبی به ازای هر صد نفر از جمعیت خود 45 اشتراک اینترنت ثابت پرسرعت دارد که این موضوع نشان دهندهی اسن است که به ازای هر صد کرهای حدود 39 اشتراک فیبر نوری وجود دارد.
ترکیه
هدف دولت ترکیه در قالب چشمانداز 2023 این بود که پوشش شبکه فیبر نوری را به تمامی مناطق کشور توسعه داده و به یک کانون منطقهای (هاب) برای انتقال داده بین کشورها تبدیل شود. همچنین بایستی تا این سال تمامی خانوارها به اتصال اینترنت پرسرعت (اعم از اتصالهای همراه و ثابت) دسترسی داشته باشند. تا سال 2015 پوشش FTTC (کابلکشی فیبر نوری تا کافوهای مخابراتی) سهمی 48 درصدی از شبکه اینترنت پرسرعت این کشور داشت. بررسیهایی که توسط شورای FTTH اروپا انجام شده نشان دهندهی اسن است که با اجرای طرحهای توسعهای، تعداد اتصالهای فیبر نوری خانهها و ساختمانها (FTTH/FTTB) در ترکیه در سپتامبر 2018 به بیش از 8 میلیون و در سپتامبر 2022 به 15.7 میلیون عدد رسیده است.
تا سال 2026 پیش بینی میشود به ترتیب روسیه به 33 میلیون، فرانسه به 28 میلیون، آلمان به 25 میلیون، ایتالیا به 12 میلیون، ترکیه به 7 میلیون، لهستان به 7 میلیون، هلند و سوئد به 4 میلیون مشترک فیبر نوری دسترسی پیدا کنند.