وزارت ارتباطات از فراهم کردن امکانات دسترسی اساتید دانشگاه به اینترنت باز خبر داد
به گزارش پایگاه خبری وبسایت رند، به گفتهی وزیر ارتباطات در حال فراهم کردن امکانات اینترنت باز برای استفاده اساتید هستند و وزیر علوم هم اعلام کرده این دسترسی با ارائه فهرست اعضای هیئت علمی فراهم میشود.
اجرای طراحی اینترنت بدون فیلتر برای اساتید دانشگاه از چند ماه قبل مطرح شده بود و بر اساس اعلام عضو ناظر مجلس در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانهای مرحله آزمایشی را پشت سر گذاشته بود. با اجرای این طرح قرار بود فقط برای افراد خاص فیلترینگ برداشته شود.
درحال حاظر که محدودیتهای اینترنت اوج گرفته است و به دنبال آن تشدید فیلترینگ مطرح است، این طرح بسیار جدیتر از قبل پیگیری میشود. پنج ماه مسدودیت و اختلال و محدودیت سبب شده در حال حاضر به جز اساتید دانشگاهها بسیاری از کسب و کارها، مشاغل و حتی دستگاههای دولتی هم درخواست دسترسی به اینترنت بدون محدودیت و فیلترینگ را داشته باشند و هر کدام در نامههای جداگانه درخواستشان را به وزیر ارتباطات اعلام کنند.
راه اندازی اینترنت بدون فیلترینگ برای اساتید دانشگاه در اوایل بهمنماه اعلام شد و گفته شد به زودی راه اندازی میشود؛ البته نام این اینترنت را «اینترنت باز» گذاشتند و هدف از ارائه این اینترنت را «استفاده از سکوها و تارنماهای بینالمللی با محتوای علمی، آموزشی، پژوهشی و فناوری» اعلام کردند.
طبق قوانین موجود در دنیا در بسیاری از کشورها برخی از قشرهای جامعه، از جمله همین اساتید دانشگاه، سطح دسترسی وسیعتر گستردهتری به اینترنت دارند و در فضاهای خاص مانند دانشگاه از اینترنتی استفاده میکنند که دارای کیفیت و سرعت بهتر و بالاتری باشد اما نکته مهم در ارائه این سطح از دسترسی این است که اینترنت در این کشورها محدودیت گسترده ندارد و از دسترس عموم مردم جامعه خارج نشده است.
وقتی از اینترنت بدون محدودیت برای مشاغل خاص صحبت میشود یا از ارائه سرویسهایی که امکان دسترسی راحتتر را به بعضی از افراد خاص میدهد همین نکته باعث میشود، موضوع اینترنت طبقاتی و تمام نقدهای مربوط به آن مطرح شود؛ چراکه بر اساس گفته و تجربههای حقوقدانها اینترنت طبقاتی در قوانین بین المللی و داخلی مشروعیت ندارد و بسیاری از فعالان در حوزه فناوری با اجرای آن مخالفت میکنند.
با این وجود، وزیر ارتباطات تأکید بسیار کرده است که اینترنت طبقاتی در کشور وجود ندارد. او هفته گذشته در پاسخ به پایگاه خبری وبسایت رند موضوع اینترنت طبقاتی را رد کرد اعلام داشت که «ما برای اقشار خاص یک سری امکانات تهیه کردهایم، همچنین در حال فراهم کردن ابزارهایی هستیم که آنها بتوانند بدون نیاز به فیلترشکن به سایتهایی که تحریم شدهاند به راحتی دسترسی داشته باشند. این مسیر که در حال طی کردن آن هستیم یک مسیر کلی است» همچنین وی افزود که ارائه چنین ابزارهایی به برخی اقشار به معنای ارائه اینترنت طبقاتی نیست.
همچنین زارعپور درباره موضوع ارائه اینترنت باز به اساتید دانشگاه گفته است که اینترنت بدون فیلتر برای اساتید همانند اینترنت خبرنگاری است که وزارت ارتباطات پیش از این به برخی خبرنگاران داده است و در ادامه توضیح در مورد چگونه بودن آن گفته است: «اینترنت باز برای دسترسی اساتید به سایتهایی که تحریم شدهاند و برخی از سایتهایی که کاربرد چندگانه دارند و در حال حضر فیلتر شدهاند ارائه میشود که بسیار کاربردی است.»
ناگفته نماند که وزیر ارتباطات اعلام کرده است این طرح هنوز به مرحله اجرایی نرسیده و عملیاتی نشده و فعلا وزارت ارتباطات در حال فراهم کردن این امکان است. وزیر علوم، محمد علی زلفی گل، هم در مورد زمان اجرایی شدن این طرح گفته است: «اجرا شدن این طرح بستگی به زمانی دارد که دانشگاهها فهرست اعضای هیئت علمی خود را اعلام کنند.»
بدین ترتیب، به نظر میرسد پس از خبرنگاران، برنامه نویسان و گیمرها، جدیدترین قشری که مشمول امکاناتی برای دور زدن تحریمهای از خارج و فیلترینگ از داخل میشوند، اساتید دانشگاه باشند. باید منتظر بمانیم تا تکلیف پاسخ وزارت ارتباطات به سایر اشخاص، نهادها و مشاغل، از جمله پزشکان، نمایندگان مجلس، وزارت صمت، فدراسیون فوتبال، وزارت جهاد کشاورزی، کسبوکارهای حوزه فناوری و… که درخواست دسترسی به اینترنت باز و بدون محدودیت داشتهاند، مشخص شود.