یادآوری تبعیض به واسطه سیمکارت آزاد برای گردشگران خارجی
به گزارش پایگاه خبری وبسایت رند، در چهارم اسفند ماه، وزیر ارتباطات در گفت وگویی خبری را اعلام کرد که افراد زیادی را آزرده و خشمگین کرد. در این گفتوگو عیسی زارعپور با اشاره به مشکلاتی که گردشگران و توریستهای خارجی در کشور به دلیل فیلتر بودن دو پلتفرم اینستاگرام و واتساپ دچارش شدهاند گفت: «با توجه به محدودیت استفاده از این دو برنامهی اینستاگرام و واتساپ در نظر داریم، برای گردشگران خارجی که به کشورمان سفر کردهاند نوعی سیمکارت خاص طراحی کنیم که این افراد بتوانند در مدتی که در ایران حضور دارند بهتر و راحتتر از فضای مجازی بهرهمند شوند.»
این خبر در توییتر پاد (پایگاه اطلاعرسانی دولت) نیز منتشر، اما خیلی سریع حذف شد.
گردشگر خارجی به سیمکارت بدون فیلتر احتیاج دارد اما مردم نه؟
درکشور کره شمالی هم گردشگران و دانشجویان خارجی دسترسی بهتر و راحتتری به اینترنت دارند که البته همچنان قابل مقایسه با اینترنت کشورهای آزاد نیست اما از شهروندان کره شمالی و حتی دانشجویانشان بهتر است. سطح دسترسی به اینترنت در این کشور بسیار طبقاتی و تبعیضآمیز است.
شنیدن خبر سیمکارت خاص برای گردشگران خارجی با دسترسی آزادتر به اینترنت میتواند یدآور وضعیت این کشور باشد. کشوری که درز کردن اخبار از وضعیت مردمش با شدت بسیار بالا و قدرتمندی کنترل میشود.
همانگونه که اینترنت طبقاتی کنترل و احراز هویت را به همراه دارد، سیمکارت خاص گردشگران خارجی خیلی راحت قابل رصد و کنترل است.
در حالتی که مردم برای سادهترین نوع استفاده کاری و روزمره باید مدام با انواع محدودیتهای اینترنت سر و کله بزنند، اگر گردشگران خارجی به سیمکارت آزاد دسترسی داشته باشند دیگر درکی از تجربه یک شهروند ایرانی از اینترنت نخواهند داشت. پنهان شدن واقعیت در مورد فیلترینگ در ایران به همین سادگی است.
این عقب رفتن و یادآوری گذشته میتواند تا ماجرای کاپیتولاسیون هم پیش برود، همانگونه که بسیاری از کاربران در شبکههای اجتماعی به آن اشاره کردهاند و آن را توهینی بزرگ به مردم ایران برشمردند. همچنین آنها گفتهاند که تفاوت دسترسی شهروندان ایرانی و گردشگران خارجی به اینترنت، تحقیرکردن ملت ایران در مقابل گردشگران خارجی و رعیت دانستن شهروندان ایرانی است. بیان کردهاند ما در کشور خودمان شهروند درجه دو هستیم.
جامعهشناس و استاد دانشگاه، محمد فاضلی دربارهی این نوع تبعیض بین شهروندان کشور خودمان و توریستهای خارجی در توییتر نوشته است: «ما مردم ایران را هم توریست فرض کنید. تفاوت ما با توریستها اقامت ما است که به هفتاد و اندی سال بازمی گردد. اگر توریستهای خارجی برای چند روز اقامت در کشور ایران به سیمکارت ویژه نیاز دارند که فاقد فیلترینگ باشد تا از فضای مجازی استفاده کنند، ما توریستهای بلندمدت هم داریم.»
تفاوت در سطح دسترسی همیشه بازارهای غیر رسمی و رانت را به همراه دارد. همانطور که در مورد اینترنت طبقاتی هم بارها تایید شده، سیمکارت گردشگری هم میتواند بعد از مدتی رانت دسترسی به سیمکارت با اینترنت آزاد برای عدهای و نوعی منبع درآمد و اشتغالزایی را برای عدهی دیگری ایجاد کند.
افزایش فیلترینگ و محدودیت اینترنت در چند ماه اخیر باعث رشد بازار فروش فیلترشکن و vpn شده است. در گزارشی توسط روزنامه فرهیختگان حجم بازار فیلترشکنهای پولی در ایران را حدود 16 هزار میلیارد تومان در سال برآورد کرده است.
این سیمکارتهای خاص و ویژه برای دسترسی راحتتر و آسانتر گردشگران به اینترنت به خاطر کمک به صنعت گردشگری یادآور تمام کسبوکارهایی است که به خاطر محدودیتهای اخیر دچار زیانهای شدید و جبران ناپذیر شده اند. به طور خاص فیلتر شدن واتساپ و اینستاگرام علاوه بر زیانهای کسبوکارهای بزرگ، بسیاری از کسبوکارهای خرد خانگی، مشاغل متنوعی مانند تولید محتوا، کارشناس شبکههای اجتماعی، برنامهنویسی و گرافیک را با آسیبهای بسیار جدی رو به رو کرده است. اما راه حل از نظر مسئولان بجای حل کردن مسلهی فیلترینگ و محدودیتها، دادن امتیازات متفاوت به بعضی گروههای آسیبدیده بود.